Ringkøbing Svømmehal i et kunstnerisk perspektiv


- Jeg har altid svømmet meget og gennem årene været i mange svømmehaller. I tilgift er jeg betaget af de forskellige former for arkitektur og visuelle indtryk, man kan opleve rundt omkring i danske svømmehaller. For mig er en svømmehal ikke kun et bassin med vand, siger 26-årige Jonathan Jakobsson.

Søndag den 2. juni var Jonathan på besøg i Ringkøbing Svømmehal. Ikke for at svømme, for svømmehallen er lukket hele juni på grund af arbejdet med udskiftning af bassinernes rensningsanlæg, men for at fotografere. Hvorfor?

- Jeg læser sociologi på Københavns Universitet, men har i det seneste halve år taget en pause fra studierne for at være elev på kunstlinjen på Testrup Højskole ved Århus. Jeg er samtidig hobbyfotograf. Her ved afslutningen af opholdet på højskolen skal vi lave en udstilling på et galleri i Århus, hvor det overordnede tema er ”refleksion”. Det er i den sammenhæng, at min interesse for at fotografere og min fascination af arkitektur i svømmehaller er gået op i en højere enhed og skal bruges som mit bidrag til udstillingen, forklarer Jonathan.

Derfor Ringkøbing Svømmehal

Han fandt frem til bl.a. Ringkøbing Svømmehal ved at google på danske svømmehallers hjemmesider. Ud fra denne søgning lavede han en liste på 10 svømmehaller, som han syntes var de mest interessante ud fra en arkitektonisk, kunstnerisk og visuel betragtning. Ud fra denne bruttoliste endte han med at besøge fire svømmehaller – blandt dem Ringkøbing.

- Det unikke ved Ringkøbing Svømmehal i den sammenhæng er især beliggenheden ved fjorden. Når man står ved bassinerne i svømmehallen, er der en horisontal linje med fjorden, som ikke brydes af bygninger. Det er det direkte møde mellem naturen og den menneskeskabte svømmehal og mødet mellem to forskellige former for vand – vandet i bassinet og vandet i fjorden. Det synes jeg er betagende, og mødet med stedet levede helt op til de forventninger, jeg havde på forhånd. Netop for at illustrere den direkte linje fra bassinerne til fjorden, var det en forudsætning, at der ikke var mennesker i vandet den dag, siger Jonathan Jakobsson..

Efter sommerferien fortsætter han sit studium på Københavns Universitet. Om et halvt år forventer han at kunne afslutte sin kandidatgrad i sociologi.

 

  Mødet mellem vandet i bassinet i svømmehallen og vandet i fjorden. Foto: Jonathan Jakobsson.
Jonathan Jakobsson.